9 Eylül 2013 Pazartesi

Hünkar Beğendi Tarifim

Bu aralar sürekli ne pişirsem ne pişirsem diye  düşünüp buluyorum kendimi. Yeni evliyiz ee 2 kişi olunca da yemek hemen bitmiyor. 2 gün üstüste aynı yemeği yemek yerine elimi aza alıştırmaya çalışıyorum. Çünkü eşim 2 gün aynı yemeği yemeyi sevmiyor. Evde patlıcan vardı, yine böyle nette yemek araştırırken Hünkar Beğendi 'yi gördüm ve buna karar verdim. Ama ordaki tarife uymadım. Çünkü o tarifler en az 4-5 kişilik oluyor. Benim tarifim şöyle:

Malzemeler:
Yaklaşık 300 g dana kuşbaşı
1 adet soğan
2 adet yeşil biber (acı değil)
Konservelik domates (Yoksa 1 büyük domates)
4 adet küçük boy patlıcan 
Tuz,karabiber

Beşamel sosu: 1 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı un, tereyağ

Manisa'da yaşıyorum biliyorsunuz.Sıcağını hiç sevmiyorum. Etrafı Spil dağı ile çevrili olduğu için hava akımı pek yok rüzgara hasretim yani. Serinlemek için en iyi çare ya Spil dağına çıkmak ya da 25 dk. uzaklıktaki İzmir'e deniz kenarına inmek. Ama buranın iklimi sayesinde tarım çok gelişmiş durumda. İlçelerinde bahçecilik ve meyvecilik çok yaygın. Patlıcanın bir çok çeşidi mevcut biliyorsunuz. Benim pazardan aldığım patlıcanlar şu şekilde görünüyor. Bunun cinsi manisa çizgili patlıcan diye biliniyor. Resimdeki gibi açık mor ve beyaz çizgiler var. Bostan patlıcanları da (yuvarlak olanlar) böyle çizgili olarak görmüştüm. Tabi bana değişik geldi İstanbul'da bildiklerim hep uzun ve mor -siyah patlıcanlardı. Tarife devam edeyim öncelikle patlıcanları ocakta közleyip kabuklarını soyuyoruz.


  
Soğanımız rendeleyip biberlerimizi küçük küçük doğruyoruz.

Tencereye az bir sıvı yağ koyup etlerimizi kavuruyoruz. Etlerin kırmızı rengi gittikten sonra soğan ve biberi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

Pişmeye yakın domatesimizi de ekliyoruz. Tuz, karabiber koyuyoruz.

Beşeamel sosumuzu hazırlıyoruz. Soyduğumuz patlıcanları çatalla ezip (ben blendır kullandım) tencereye koyup beşamel sosla iyice karıştırıp tabağımıza alıyoruz.

Üzerine sotelediğimiz etlerimizi ilave ediyoruz. Imm çok lezzetli bişiy benden söylemesi :)



Afiyet olsun.

Not: Sıcak tüketilmesi tavsiye edilir. 

5 yorum:

  1. ellerinize sağlık, zahmetli görünüyor biraz ama eminim çok lezzetli olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yapılışı kolay ve lezzetli denemenizi tavsiye ederim:)

      Sil
  2. Çok nefis görünüyot, karnımda aç. :) ellerine sağlık Serpiil! :)

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi paylaşmanız benim için çok önemli, yorum yaptığınız için teşekkür ederim:)