17 Eylül 2013 Salı

Şehzadeler Şehri Manisa'yı Gezelim 1

Manisa'ya İstanbul'dan geliyorsanız geliş güzergahınız İstanbul-Eskihisar-Topçular-Yalova-Orhangazi-Gemlik-Bursa-MustafaKemalPaşa-Susurluk-Balıkesir-Kırkağaç-Akhisar-Saruhanlı- Manisa (merkez) yönünde . Büyük ilçeleri yazdım tabiki. Yoksa dağlar,ovalar,bir sürü ilçe ve köyden geçiyorsunuz. Otobüsle 7.5 saat arabınızla 6-6.5 saat olarak düşünün. Hatırladığım kadarıyla Manisa sınırına girdikten sonra ilk olarak Kırkağaç ilçesine bağlı Gelenbe köyünden geçiyorsunuz. Manisa'nın merkezi il sınırlarının en güneyinde yer alıyor ortada değil yani. Bu sebeple İzmir'e çok yakın 35 km (20-25 dk). Kırkağaç köylerinden geçtikten sonra Akhisar ilçesi geliyor. Manisa'nın en büyük ilçesi ve Manisa'ya 55 km -45 dk uzaklıkta. Manisa sınırlarına girdikten sonra kuzeyden güneye inecek şekilde yaklaşık 130 km sınırı var. 130 km sonunda İzmir'desiniz artık. 

Manisa (Eski adı Magnesia): simgesi üzüm ve manisa lalesi. Mesir macunu,üzümü,zeytini,kavunu,tütünü, tarzanı (evet evet duymadıysanız google da araştırabilirsiniz), manisa kebabı, cilveli kahvesi,Şevketi bostan (bir çeşit ot) yemeği  (benim bildiklerim bunlar) ile meşhur. Daha fazla yemek için TIKLAYIN 


Ege bölgesi tarıma elverişli olduğu için çok fazla ot türü mevcut. Bu sebeple bir sürü ot yemekleri var. Ben de sirken otu ile bir tarif vereceğim yakında. Takipte kalın ;)

Magnesia adı magnezyum elementinden geliyor. Magnezyum elementi de şehri çepeçevreleyen Spil dağı'nda bolca mevcut. Şu anda şehirde Magnesia adlı bir alışveriş merkezi mevcut.

Kırkağaç- Kavunu meşhur

Akhisar- Zeytin, Köfteci Ramiz, Keskinoğlu Tavuk

Alaşehir (Eski adı Filedelfia)-Sultaniye Üzümü (Laf aramızda acayip güzel kirazları var yedim. Son yıllarda üretimi artmış ve AB ve Rusya ülkelerine ihraç ediliyormuş.Maalesef Türkiye pazarına girmiyor bunun için üzüldüm. Çünkü iri iri, koyu renkli,etli ve sulu kirazlar ağzınıza layık:)) 

Kula- Peri bacaları

Soma- Tahin helvası, ceviz lokumu, termik santrali 

Turgutlu- Üzüm, pamuk, Urganlı kaplıcaları, CP piliç

Ahmetli- Üzüm üzümmmm

Selendi- Tütün

Gördes- Tütün, Halı

Gölmarmara- Karpuz,domates, kırmızı biber ve adını aldığı Marmara gölü 

Salihli- Kiraz, Üzüm, Kurşunlu Kaplıcaları

Diğer ilçeleri için yorum yapamıyorum.

Bu kadar genel bilgi ve tanıtım yeter sanırım daha fazlası için google'a başvurabilirsiniz :)

Bu postun devamı gelecek ...


Manisa Rüzgar Türbinleri






Yol kenarındaki kırkağaç kavunu satıcıları


Meyve Bahçeleri









Akhisar ovasına inerken




 Tüm ihtişamıyla Spil Dağı..








Adını Manisa'nın eski adından alan alışveriş merkezi : Magnesia



1 yorum:

  1. Ruzgar gullerı guzelmıs keske uygun olan heryerde yapılabılse. Hem cocuklar ıcın de cok ılgı cekıcı oluyor ;) bkz: Benım oglum ruzgar gullerıne bayılır.

    devamını beklıyorum

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi paylaşmanız benim için çok önemli, yorum yaptığınız için teşekkür ederim:)