3 Kasım 2013 Pazar

Kürk Mantolu Madonna_Sabahattin Ali_Kitap Yorumları 8



Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali'nin 3 romanından biridir. 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından basılmış. 70 yıldır hala okunuyor olabilmesi ne kadar güzel. Bu da yazarın dilinin farklılığının ve akıcılığının kanıtı bence. Bazı Osmanlıca kelimelerin anlamı o sayfanın altında not olarak düşülmüş. Bu sebeple sözlük olmadan kolaylıkla okunabilecek bir roman. Yazar maalesef 41 yaşında bir cinayet sonucu hayatını kaybetmiştir. 41 yıllık ömrü boyunca  sadece roman değil şiir, öykü, derleme ve çeviri türünde de edebi eserler vermiştir. Hatta Zülfü Livaneli'nin seslendirdiği Leylim Ley 'in ve Sezen Aksu'nun seslendirdiği Çocuklar Gibi'nin de yazarıdır.


Kürk Mantolu Madonna severek okuduğum bir psikolojik roman oldu. Hikayesi oldukça sürükleyici; merakla bitirmeden bırakamıyorsunuz. Konusu : "Romanın baş karakterleri Maria Puder ve Raif Efendi'dir. Raif Efendi içine kapanık, melankolik ve dış dünyaya uyum sağlayamamış bir karakterdir. Hayatı boyunca birçok şeye boyun eğmiş, haksızlığa uğradığında bile buna karşı koyamamıştır. Sevmediği bir kadınla evlenmiştir, bir ailesi vardır. Kendi hayatına kendi yön verememiş, başkalarının istediği bir insan olarak hayatını sürdürmüştür. Hayatında gerçekten yaşadığını hissettiği sadece bir anısı olmuştur ve bunu günlüğüne aktarmıştır (wikipedia)".

Bir solukta okunası bir kitap olduğu için kesinlikle tavsiyemdir ve sonu hüzünlü bitiyor. Bu kadar ipucu yeter sanırım. Herkese keyifli okumalar dilerim.

Sıradaki kitabım ise İbrahim Refik'in Efsane Soluklar isimli tarih dalından bir eser. Haydi bismillah ...


1 yorum:

  1. Şarkılarını bilmiyordum. Kitabı bitirdiğimde içimde derin bir hüzün hissetmiştim.
    Çok acı bir şey kayıp giden koca bir hayat.
    En acısı da günümüzde bir çok insanın Raif efendiden bir farkı yok.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi paylaşmanız benim için çok önemli, yorum yaptığınız için teşekkür ederim:)